Overgang

De overgang, er heerst nog steeds een soort taboe op. Zeker bij de generatie die er op dit moment mee te kampen heeft. Van onze moeders hebben we tenslotte geleerd dat het ‘erbij hoort’ en je ‘erdoorheen moet’. 

De maatschappij wordt steeds sneller en we gaan daarin mee. Gezin, baan, huishouden, sociaal leven en in veel gevallen tegenwoordig ook nog eens mantelzorgen. Er wordt veel van ons verwacht, niet in de laatste plaats door ons zelf.

En wat veel vrouwen niet weten, is dat de overgang of menopauze zelf maar een dag duurt. Dat is namelijk de dag dat je je laatste menstruatie hebt. Alles daarvoor heet de pre-overgang of de peri-menopauze. Dat is een proces dat al ongeveer 10 jaar daarvoor in gang gezet wordt. Je krijgt langzaamaan steeds meer klachten, maar als je begin 40 of soms nog jonger bent, snap je daar niets van. Waar komen die klachten vandaan? En als je al aan de overgang denkt, dan kun je dat niet geloven, want je bent toch nog gewoon ongesteld, hebt geen opvliegers en je moeder was pas 50 toen ze ‘in de overgang zat’. 

En naast die klachten zijn er ook nog die vervelende twijfels die om de hoek komen kijken. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Waarom blijf ik zitten in deze baan? Vind ik mijn partner nog wel leuk? Niets lijkt meer vanzelf te gaan ook afvallen niet.

Het kan echt beter! 

Hoe dan?

Als je samen met mij aan de slag gaat dan leer ik je niet alleen hoe je met aanpassingen in je voeding & leefstijl lekkerder in je vel kunt komen te zitten, maar ook wat de overgang nu eigenlijk inhoudt. Wat gebeurt er in je lijf, waar komen die klachten vandaan en wat kun je er zelf aan doen? Begrijpen wat er gebeurt, brengt vaak al verlichting. Want nee je bent niet gek!